6 Ekim 2014 Pazartesi

AZ, Hakan Günday

 
Şans meleğim Remma hocamın önerisiyle okuduğum AZ, son yıllarda karşıma çıkan en ilginç kitaptı. Hakan Günday tarafından yazılan bu kitapta iki karakterimiz var. Kadın olan Derdâ ve erkek olan Derda. Birbiri içine girmiş iki farklı hayat anlatılıyor kitapta.

Önce Derdâ'nın hayatına konuk oluyoruz. Daha küçücük yaşında annesi tarafından satılan Derdâ, evlendiği adam tarafından Londra'ya götürülür. Burada 5 yıl boyunca bir evde adeta hapis tutulur. Şiddetin her türlüsüne maruz kalan Derdâ ise kurtuluşu Steven'da bulur. Anlatması zor bir hikaye, okuması biraz daha zor. İçerdiği öğeler içinizde bir yerlerde bunlara maruz kalan küçücük kızlar var mıdır? diye sorgulamanıza neden olacak. Derdâ bir gün eline geçen fırsatı değerlendirir ve kaçar. Beni en çok etkileyen bölümlerden biri çarşafını çıkarıp saçlarını açtığında, herkes ona bakıyor gibi hissettiği için saçlarını kazıtması oldu. Olaylar biraz sado-mazoşist biçimde süre gelirken, uyuşturucu tedavisi nedeniyle yattığı klinikte karşılaştığı Anne, Derdâ'nın kurtuluşu oluyor.

Erkek olan Derda'nın ise annesi kanser hastası, babası hapiste... Mezarlıkları sulayarak para kazanıyor. Annesi kanserden ölünce yurda verilmekten korkan Derda'nın bulduğu çözüm kanınızı donduracak. Derda okuma yazma bilmiyor. Hiç okula gitmemiş. Günün birinde okuma öğrenme şansı buluyor ve Oğuz Atay ile tanışıyor. İşte mükemmel kurgu burada devreye giriyor.
 
Bu kitapla ilgili bir şeyler anlatmak zor. İnanılmaz akıcı, bazen hikayelerin içinizi üşüttüğünü hissedeceksiniz ama elinizden bırakmak mümkün olmayacak. Sizi sarıp sarmalayacak bu hikayenin detaylarını arttırıp kitabın sonunun heyecanını kaçırmak istemiyorum. Bu arada kitabın şahane ilk bölümünü DR'de kitaba göz gezdire tıklayarak okuma şansınız da var.

Kitabın ismi neden AZ sorusunun cevabı çok beğendiğim arka kapak yazısında gizli;

"Seni az tanıyorum... Az...
Sen de fark ettin mi? Az dediğin, küçücük bir kelime. Sadece A ve Z.
Sadece iki harf. Ama aralarında koca bir alfabe var.
O alfabeyle yazılmış onbinlerce kelime ve yüzbinlerce cümle var. Sana söylemek isteyip de yazamadığım sözler bile o iki harfin arasında.
Biri başlangıç, diğeri son. Ama sanki birbirleri için yaratılmışlar.
Yan yana gelip de birlikte okunmak için. Aralarındaki her harfi teker teker aşıp birbirlerine kavuşmuş gibiler."

Cesaretle tavsiye diyorum...

Yazar: Hakan Günday
Yayın evi: Doğan Kitap

DR: 18,75 TL
İlkNokta: 18,75 TL
İdefix: 18,75TL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder