24 Şubat 2015 Salı

Kinyas ve Kayra, Hakan Günday

Kinyas ve Kayra.. Hayatı parçalara ayırmaya çalışan, her bir parçayı kinle, nefretle ve şiddetle yutup, kendilerini de parçalamaya çalışan iki adam. Farklı dönüşüm aşamalarından geçip aynı yola birlikte çıkan iki arkadaş... Arkadaş deyince birbirine sevgi duyan iki kişi düşünmeyin, sevemez çünkü onlar... Sadece eşlik edebilirler ya da bağlanabilirler belki biraz. Şiddete ve nefrete... İlk bölümde beni en çok etkileyen yer uyuyamayan Kinyas'ın uyuyan bir katille uyuyan bir aziz arasında fark olmadığını anlattığı bölümdü. 

Çok yürüyorlar taa Afrika'ya, başladıkları noktanın en uzak olduğu yere kadar... Ancak arkalarına dönüp baktıklarında aslında o kadar da uzakta olmadıklarını anlıyorlar. İlk bölüm Kinyas ve Kayra'nın çoğunlukla Afrika'da geçen şiddet dolu hikayesi. Hayattan kurtulmanın tek yolu ölüm aslında, kendi deyimleri ile başka hiç bir şey yok... Afrika'yı anlatmak için yazılmış cümlelerse çok... sert...

İkinci bölümde Kayra yoluna yalnız devam ediyor. Bu bölümde aslında Kinyas ve Kayra'nın birbirinden ne kadar farklı karakterler olduğunu fark ediyoruz. Amaçları ve çıktıkları yollar aynı olsa da Kayra düşüncelerini, beynini öldürmeyi seçiyor. 17 yaşında kendisine aşık Afrikalı kıza bir hayat, kendisine de bir ölüm armağan ediyor..

Üçüncü bölümde Kinyas ailesinin yanına dönüyor. Hayatla ne yapacağını bilmeyen ve çözümü onu mahvetmekte bulan Kinyas, bu defa da diğer yolu deniyor; normal, mutlu ve yaşayan bir Tolga olmayı. İlk bölümde bir nefeste, göz göre göre hücrelerine doldurduğu ölüme inat... Bir iş, bir sevgili, eroin bağımlısı bir arkadaş ve onu bağımlılıktan kurtarırsa kendi nefret bağımlılığından da kurtulacağına inan 30 yaşında yeni doğmuş bir adamın hikayesi...

Çok uzun zamanda okudum kitabı. Sıkıcı olduğundan değil.. Karakterlerin aradıkları, bulamadıkları, çıkarımları, kararsızlıkları ve zamansızlıkları uzattı süreyi. Zaman kavramı olmayan  adamların hikayesini okumak zaman alıyor sanki biraz. Kayra'ya kıyasla kitap boyunca Kinyas'ı daha çok merak ettim ben. O yüzden Kinyas'ın hikayesini anlatan son bölüm oldukça etkileyiciydi. Artık saatler vardı en azından ve zamana inanan bir karakterin cümlelerini okudukça kitap gitgide normalleşti. Kinyas'ın hayatı, hepimizin hayatı gibi.. 

AZ romanı ile kıyasladığımda daha yoğun, daha ağır bir kitap olduğunu  söylemeliyim. İçinde altını çizeceğiniz çok cümle, tekrar okumak isteyeceğiniz çok bölüm olacak.. Son bölümlere doğru yapılmış bir bilimsel hata meslek hastalığıma kurban gitti. 34. baskıda hala düzeltilmemiş olması oldukça ilginç gerçekten:) Kitabı keyifle tavsiye ediyorum..

Yazar: Hakan Günday
Yayın evi: Doğan Kitap

DR: 26,25TL
İdefix: 26,25TL
İlkNokta: 26,25TL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder