3 Aralık 2013 Salı

Bir gün, David Nicholls

 

Tek bir gece... Tüm hayatınızı değiştirebilir. Sizi aşkın kollarına atabilir ya da estirdiği rüzgarla yıllarca oradan oraya savrulmanıza neden olabilir. "Bir gün" bir aşk romanı. Yıllar boyunca, her 15 Temmuz'da kahramanlarımızın birbirlerine teğet geçen hayatlarına tanık olacaksınız.

Hikâyemiz 15 Temmuz 1988’de bir mezuniyet gecesinde başlar. Dexter; zengin, kendini beğenmiş, yakışıklı bir adam. Emma; zeki, çok okuyan, güzelliğini gizleyen bir kadın. Bu uyumsuz ikili mezuniyet gecesinde bir araya gelir. Hayata dair cümleler bırakırlar o kısacık ilişkinin ortasına ve birbirlerine yazmaya başlarlar.

Emma, hayallerinden uzakta bir tiyatro sahnesindeyken, Dexter bambaşka ülkelerde hayallerinin peşinden gittiğini düşünür önceleri. İşin özünde Emma Dexter’dan gerçekten hoşlanırken, Dexter Emma’yı sığınabileceği bir liman olarak görür. Bu Emma’ya bazen yeterken, çoğu zamansa gururunu incitir.

Emma hayatın iniş yönündeyken, Dexter çıkışa geçer. O dönemde Emma mutsuz, Dexter’sa henüz mutlu olduğunu düşünmektedir. Televizyonda bir show programı yapmaya başlayınca, zaten benmerkezci olan Dexter iyice dayanılmaz bir insan halini alır. Emma kızar, çoğunlukla kırılır. Dexter, televizyon dünyası tarafından yutulana kadar, bu böyle devam eder.

Her çıkışın bir inişi vardır tabii, Emma hayatını hayallerinden biraz uzakta olsa da yoluna koymaya başladıkça, Dexter dağılır bu defa. Evlenir. Çocuğu olur. Karısı tarafından aldatılır. Annesi hastalanır. Tüm sahip oldukları, bir bir ellerinden uçup gider.  Hep görmezden geldiği, kolaya kaçtığı hayatla çok sert bir şekilde yüzleştiğinde, hayallerinin peşinden koşmaya karar veren, Emma’nın yanında bulur kendini. Emma ise Paris’e yerleşmiş, yazmaya başlamış, sürekli kendi hayatından çalan eski erkek arkadaşından kurtulmuş, yeni biriyle birlikte mutlu rolü oynamaktadır.

Dexter gerçek aşkının her koşulda yanında olan Emma olduğunu anlar. Emma'ysa artık rol yapmadan mutlu olması gerektiğini... Evlenirler ve kitap çok şaşırtıcı bir sonla sizi oturduğunuz yere adeta çivileyerek, biter…

Dexter’ın yıllardır Emma'ya aşık olduğunu anladığı, Emma’nın da bunu kabul ettiği sayfaları, birlikte gittikleri Yunanistan tatilini, evliliklerini yüzünüzde kocaman bir gülümsemeyle okuyacaksınız. Bazen iki insanın birbirine tüm yaşananlardan sonra ulaşması gerekir, bezense gecikmemek… Bunun kararı her şeye rağmen yine de sizin kalbinizdedir.

Aynı isimle 2011 yılında filmi de çekildi. Ben, kitabı okuduktan sonra izledim filmi. Kitaptaki o ayrıntılı olay örgüsünün tamamı yok. "Burası yok, burası nerede?" diye diye izlemeseydim daha çok sevebilirdim ama kast müthişti. Gerçekten Emma’yı aynen böyle canlandırmıştım kafamda… Hem filmi hem de kitabı tavsiye ediyorum:)
 
Yazar: David Nicholls
Yayınevi: Pegasus
DR: 14,99 TL
İdefix: 12,94 TL
İlk nokta: 15,92 TL
 
Film: One Day-Bir Gün
Yönetmen:  Lone Scherfig
Oyuncular: Emma: Anne Hathaway, Dexter: Jim Sturgess
DR: 8,99 TL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder