9 Ocak 2014 Perşembe

Zamanı Anlamak, Mitch Albom

Hep bir şeylere yetişme çabasındayız. Birine yetişmek de yetmiyor üstelik. Kovalamaca bir türlü bitmiyor. Zamanı düşünürken yaşamayı kaçırıyoruz çoğu zaman.
 
Bazen bir olayın gerçekleşmesini beklerken, belki sıkıntıdayken,  zaman çok yavaş geçer. Zamanın geçişini içinizde hissedersiniz. Bazen de yetiştirmeniz gereken bir iş varken, yapmanız gereken şeyler birikmişken mesela, bakmışsınız ki zaman geçmiş bitmiş. Peki, hiç düşündünüz mü insanlar zamanı saymaya nasıl başlamış? Saatler nasıl oluyor da tüm insanlığı kontrol altına almış?
 
Zamanı anlamak” zaman üzerine yazılmış şahane bir kitap. Kahramanımız Dor, dünyanın ilk saatinin mucidi. İnsanlığı saatlere mahkum eden adam. Zaman Baba.. Dor, daha küçücük bir çocukken zamanı saymaya başlıyor, tüm zamanını zamanı düşünerek geçiriyor. Sonra da, zamanı ölçtüğü için cezalandırılıyor ve bir mağarada 6000 yıl boyunca öksürmeden, hapşırmadan, yaşlanmadan, kısaca yaşamadan zaman geçirmeye mahkum ediliyor. Üstelik herkesin zamanla ilgili yakarışlarını da dinlemek zorunda bırakılıyor.
 
Diğer kahramanlarımız Victor ve Sarah. Victor çok zengin, ama çok hasta... Tek istediği şey “Biraz daha zaman, bir ömür daha”. Sarah ise daha 17 yaşında. İlk aşkıyla buluşacak. İnanılmaz heyecanlı. Tek istediği şey “Zamanın biraz daha hızlı akması”
 
Victor “ölümsüzlük” için sona yaklaşırken, Sarah karşılıksız aşkı ve incinen gururu için son adımlarını atıyor ve kahramanımız Dor, yani Zaman baba burada devreye giriyor. Hem Zaman babanın, hem de Victor ve Sarah’ın zamanın anlamını anlayış serüveni sıcacık bir şekilde anlatılmış. Sonu güzel biten kitapları severim. Kitap kesinlikle muhteşem bir sonla bitiyor. Kitap bittiğinde birinin "Alli'si" olmak isteyeceksiniz..
 
Hayatın çok kısa olduğunu herkes bilir. Öğütlerin temel cümlesidir bu. Peki, iş kendimize geldiğinde ne kadar uygulayabiliyoruz bunu, zamanın değerini ne kadar anlayabiliyoruz… Bu kitap bunu sorgulamanız ve hayatınızda ufacık da olsa bir şeyler değiştirmeniz için gözlerinizde küçük bir pencere açacak. Okumaya değer...
 
Yazar: Mitch Albom
Çevirmen: Handan Balkara
Yayınevi: Boyner Yayınları
DR: 20,49 TL
İdefix: 27 TL
İlk nokta: 21,60 TL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder