28 Kasım 2013 Perşembe

Dön Muazzez, Ayşenur Yazıcı

"merhaba" yazımda bahsettiğim şans meleklerimden Remma hocam, tabii ki desteğini esirgemedi yine ve hayallerime katkıda bulundu. Onun kalbine dokunan bu kitabı, onun sözleriyle ve sevgiyle öneriyorum:)
 
Kitap, her şey “O”nun bilgisi dâhilindedir diyerek başlıyor. Siz neye inanırsınız? Yaşadığınız tüm hayatın bir şekilde planlandığına, ne olursa olsun bu planın dışına çıkamayacağınıza mı, yoksa hayatın seçimlerinizle ve seçemediklerinizle şekillendiğine mi? Yoksa ne yaparsanız yapın her yolun aynı sonuca çıkacağına mı? Bu kitap neye inanırsanız inanın hepsinden bir parça içeriyor.
 
Ölüm bir son mudur yoksa yaşayanların algılayamadığı yepyeni bir var olma tarzı mıdır? “İki parmağının ucunu gözüne koy. Bir şey görebiliyor musun dünyada? Sen göremiyorsun diye bu âlem yok değildir”  Hz. Mevlana’dan alınmış bu söz kitabın akışında oldukça etkin ve okuyucu için de düşündürücü.
 Muazzez şansız doğmuş ve birçok zorluğa göğüs germek zorunda kalmış bir çocuk. Çocukluğunun ilk anıları anne ve babasıyla geçirdiği mutlu anların gölgelerini barındırıyor. Daha sonra başına gelenler olmaz artık her şey de Muazzez’i mi buluyor dedirtiyor oysa yanıtı okudukça buluyorsunuz: Yaşam sürerken, hiç kimsenin başına gelen hiçbir şeyin sürekli olmadığını görüyor ve anlıyorsunuz.

Bir insan nasıl ve ne zaman intiharın eşiğine gelir? İntihar cesaret işi mi yoksa korkaklık mıdır? Okudukça kendi düşüncelerinizi belirginleştirecek ve her insanın hayatının bir başka insanla doğrudan ilişkili olduğunu, zamanından önce gitmenizin arkanızda kalan birçok insanın hayatını da çok farklı yönlere doğru çekeceğini anlayacaksınız. Her insanın bir başka insanın hayatı üzerinde mutlaka etkisi olduğunu şiddetle fark edeceksiniz. Ve yazar “hiç kimse bir başkasında kınadığı şeyi kendi de yaşamadan ölmez“ dediğinde hemen kendi geçmişinize ve o güne dek kınadıklarınıza hızla bakma ihtiyacı duyacaksınız.

Ayşenur Yazıcı son derece akıcı bir ifade ile okuyucuya sunduğu uzun öykü tadındaki romanında, toplam 111 sayfalık anlatısıyla belki bir iki saat içinde okuyacağınız ama etkisi çok değişik, sonu ile uzun zaman zihninizi kurcalayacak bir eser hazırlamış. Tesadüfen fark edip büyük bir keyifle okuduğum bu kitabı herkese öneririm. İnceliğine rağmen çok dolu ve yoğun bir kitap olduğunu da eklemeliyim.  

Yazar: Ayşenur Yazıcı

Yayınevi: Nemesis Kitap
 
DR: 5,49 TL

İdefix: 5,25 TL

İlk Nokta: 5,60 TL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder